sâmbătă, 28 martie 2015

Miliarde pentru Delta Dunării

Vineri, 27 martie 2015, a fost lansat oficial proiectul Asistență Tehnică pentru dezvoltarea capacității operaționale a ADI ITI Delta Dunării în vederea coordonării implementării instrumentului investiții teritoriale integrate (I.T.I.) din cadrul strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării.
Prin acest proiect se realizează implementarea mecanismului ITI, mecanism ce are la bază „Strategia de Dezvoltare Durabilă Integrată pentru Delta Dunării (2030)”, în vederea accesării și coordonării viitoarelor investiții din Fondul Social European sau din Fondul European de Dezvoltare Regională, în conformitate cu prevederile Acordului de Parteneriat 2014-2020, încheiat între Guvernul României și Comisia Europeană.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2007-2013, Axa prioritară 1.”Sprijin pentru implementarea instrumentelor structurale și coordonarea programelor”, Domeniul major de intervenție 1.1.”Sprijin pentru managementul și implementarea instrumentelor structurale”.
În deschiderea evenimentului de lansare au prezentat alocuțiuni o serie de invitați de marcă: Sorin Zaharcu, Director Executiv ADI ITI Delta Dunării, Horia Teodorescu, Președinte Consiliul Județean Tulcea, Lucian Simion, Guvernator ARBDD, Tudor Prisecaru, Președintele Asociației Naționale pentru Cercetare Științifică, Mihaela Toader, Director general Ministerul Fondurilor Europene, Florin Hrițcu, Președinte ADI ITI Delta Dunării și Ivan Patzaichin, Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23.
Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene a transmis, de asemenea, un mesaj înregistrat prin care a transmis mult succes tuturor celor implicați în implementarea acestui proiect. “Este un proiect unic, integrat care nu va duce doar la dezvoltarea județului Tulcea ci la dezvoltarea economică a României în ansamlul ei. Acest proiect va avea nevoie de un parteneriat pragmatic între autoritățile locale, care poatră meritul acestui important proiect pentru țară, cu partenerii de contracte, firmele de construcții, de consultanță, desigur, cu sprijinul sectorului central.
Președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu, a făcut o scurtă prezentare a ceea ce înseamnă acești bani pentru județul Tulcea: este echivalentul bugetului de dezvoltare al CJ Tulcea pentru aproximativ 200 de ani și va aduce proiecte mult așteptate de locuitorii acestui județ. Pe lista priorităților investiționale prin ITI se numără podul de peste Dunăre, drumul expres, modernizarea porturilor din Tulcea, Sulina, Isaccea, Măcin, Mahmudia, investiții în aeroportul Delta Dunării.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu