joi, 2 mai 2013

Reprezentanţii CJTulcea au participat la lucrările Ansamblului Regiunilor Europene

În perioada 25-27 aprilie, o delegaţie a Consiliului Judeţean Tulcea, condusă de vicepreşedintele Vasile Strat, a participat la lucrările Comisiei Ansamblului Regiunilor Europene.
Lucrările comisiei au avut loc la Dnipropetrovsk, în Ucraina. Un loc important în cadrul reuniunii l-a ocupat Conferinţa referitoare la combaterea abandonului şcolar. 
În ianuarie 2011, Comisia Europeană a lansat un plan de acţiune care să ajute ţările Uniunii Europene să-şi atingă ţintele Europa 2020. Strategia Europa 2020 conţine cinci mari scopuri din care unul este să reducă rata abandonului şcolar sub 10%. Astăzi, acest procentaj este 14,4% în Europa. 
Ca urmare a faptului că judeţul Tulcea este printre cele mai afectate de abandon şcolar, în special în mediul rural, Consiliul Judeţean a decis să se implice în Grupul de Lucru privind combaterea acestui fenomen, urmărind în special bunele practici din ţările avansate.

În Europa, mai mult de 6 milioane de tineri abandonează şcoala mulţumindu-se, cel mult, cu finalizarea învăţământului obligatoriu. Aceste persoane au dificultăţi să-şi găsească locuri de muncă bine plătite şi cel mai adesea sunt dependenţi de ajutorul de şomaj. Acest lucru împiedică dezvoltarea socială şi economică şi face mai dificilă pentru Uniunea Europeană atingerea scopului de creştere sustenabilă.

Pe agenda de lucru a Ansamblului Regiunilor Europene s-a aflat şi propunerea Comisiei Europene de a reduce sau chiar elimina subvenţiile de stat pentru aeroporturile regionale. În propunerea Comisiei Europene se specifică faptul că aeroporturile cu trafic sub 200.000 pasageri nu vor mai putea primi ajutor de stat, iar subvenţiile pentru aeroporturile cu trafic între 200.000 şi 1.000.000 de călători vor beneficia de subvenţii infinit mai mici. În cadrul Grupului de Lucru privind aeroporturile regionale s-a menţionat expres necesitatea de a fi făcută o clasificare concretă în aeroporturi comerciale, de trafic de persoane, mixte sau militare, şi în funcţie de funcţionalitate să se menţioneze tipul de subvenţie.

Un ultim aspect pe agenda de lucru a Adunării Regiunilor Europene a fost alegerea candidatului pentru Preşedinţia Comisiei 1 a Ansamblului Regiunilor Europene. - vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Marian Constantin Vasile, urmând ca, în perioada 16-18 mai la Paris, să primească votul Adunării Generale.

Ansamblul Regiunilor Europene(AER) este cel mai vechi organism de cooperare interregională în Europa, fiind cel mai activ în ceea ce priveşte amendarea propunerilor Comisiei Europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu